AVIA desenvolupa un projecte per a assessorar i guiar a les empreses en sistemes increment de la productivitat

AVIA desenvolupa un projecte per a assessorar i guiar a les empreses en sistemes increment de la productivitat

La iniciativa, baix el lema de "Lean Manufacturing', o Producció ajustada, té la col•laboració del departament del Grup d'Investigació en Reenginyeria, Organització, Treball en Grup i Logística Empresarial (Rogle) de la Universitat Politècnica de València (UPV) i del Centre en Xarxa d'Enginyeria de l'automòbil (CRIA) de la mateixa institució acadèmica.

Així, s'ha desenvolupat la metodologia "Avia Goal' que perseguix incorporar a les pimes de l'automoció un sistema àmpliament desenvolupat a les empreses proveïdores de nivell 1 i als fabricants d'automòbils. D'ací als treballs de desenvolupament d'este sistema que s'està dissenyant per a les pimes d'automoció valenciana, s'ha desenvolupat la primera jornada per a l'intercanvi d'experiències i reflexions sobre este sistema.

La filosofia del "Leann Manufacturing' intenta eliminar les ineficiències que es produïxen en set àrees de gestió com són la producció o sobreproducció temps d'espera, transport, excés de processat, inventari, moviments sense valor afegit i defectes. Amb estos paràmetres, les empreses "intenten reduir al màxim dites ineficiències i per tant obtenen productes sense fallides, en el menor temps possible, i de la manera més àgil", ha subratllat el Clúster.

Malgrat que l'estimació d'estalvi no es pot estandarditzar, els responsables de producció d'empreses com Plastal, Tenneco, Met Tecno 2000, Autoliv, Biomet, Metaldyne, entre d'altres, han apuntat que els estalvis de costos que poden oscil•lar entre el 3% de la facturació, fins al 30%, en empreses més xicotetes on el sistema s'implanta per primera vegada.

Per al director gerent d'AVIA, Juan Luis Esteve, esta iniciativa perseguix "treballar per la Qualitat Total en tots els processos de producció". Així, ha assenyalat que les pimes valencianes, "han d'incorporar sistemes que reduïsquen al mínim les ineficiències, ja que això suposa una pèrdua de competitivitat".

De la mateixa manera, ha destacat que "és important que les empreses d'automoció valencianes treballen en la millora contínua de qualsevol línia de producció per a poder mantindre els seus costos en nivells acceptables per als fabricants i en sistemes Kaizen o eliminació de mudes (deixalles)".